PPHU "AWB" Alina Becla © 2015 | Polityka prywatności

strona główna | porady | Jak parzyć herbatki 

PPHU "AWB" Alina Becla © 2015 | Polityka prywatności

Mieszanki owocowo-ziołowe to szczególny rodzaj napoju – nie zawierają bowiem liści krzewu herbacianego (dlatego nazywamy je zdrobniale herbatkami). W jaki sposób powinniśmy je parzyć, by wydobyć z nich wszystkie walory smakowe i zdrowotne?

 

Herbatki najlepiej parzyć w większym dzbanku, np. o pojemności 1-2 litrów. Jedną trzecią torebki (ok. 30 gramów) wsypujemy luzem do dzbanka, zalewamy gorącą, ale nie gotującą się wodą, przykrywamy i odstawiamy na min. 10 minut. Zalewanie większej ilości mieszanki powoduje, że napar będzie bardziej różnorodny i aromatyczny. Jeśli dzbanek będzie wyposażony w przykrycie z sitkiem, owoce i zioła nie będą wpływać do filiżanki w trakcie nalewania i pozostaną w dzbanku. Wtedy możemy zaparzyć mieszankę powtórnie. Oczywiście w miarę upływu czasu intensywność naparu będzie się zwiększać, co pozwala na dolewki.

 

Pamiętajmy także, aby nie zalewać herbatki gotującą się wodą, ponieważ niektóre składniki mogą utracić właściwości (np. witaminy). Optymalna temperatura to 95 stopni Celsjusza, którą woda osiąga kilkadziesiąt sekund po zagotowaniu.

Jak parzyć herbatki, by uzyskać z nich esencję natury?