Suszona jarzębina jest idealna do herbat, sosów i mięs. Suszona jarzębina zachowuje swe wartości odżywcze, można przyrządzać z niej napary lecznicze przeciw przeziębieniom. Ma działanie korzystne na wzrok, przeciwzapalne i moczopędne, a napary wzmacniają serce.

 

W jarzębinie znajduje się wiele cennych substancji. Wśród nich wymienić można między innymi witaminy: A, C, E, K. Owoce są też szczególnie bogate w witaminę C, są także ważnym źródłem witaminy P.

 

 

Suszona jarzębina

Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszona jarzębina 

30 dag owoców jarzębiny 

3 suszone śliwki bez pestek

10 rodzynek

1 daktyl

łyżka cukru

100 ml spirytusu

800 ml wódki

100 ml brandy

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

PPHU "AWB" Alina Becla © 2015 | Polityka prywatności

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

1367 kJ/324 kcal

<0,2 g

< 0,1 g

87,7 g

47,3 g

19,6 g

3,1 g

<0,003 g 

Nalewka z jarzębiny.

Sposób przyrządzania:

Świeże i suszone owoce opłukać, osączyć, pokroić, włożyć do naczynia, dodać cukier i zalać spirytusem.

 

Odstawić na 4 tygodnie.

 

Ekstrakt zlać, owoce zalać wódką i odstawić na 3 dni.

Zlać wódkę z owoców, połączyć z ekstraktem i brandy.

 

Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.

 

We wrześniu dojrzewają owoce, które nie nadają się do jedzenia, ale są znakomite na nalewki.

suszony owoc jarzębiny 100%

Składniki: