Suszona jeżyna leśna idealnie nadaje się do herbat, sosów i mięs. Suszona jeżyna zachowuje swe wartości odżywcze, można przyrządzać z niej napary lecznicze przeciw przeziębieniom. Ma działanie korzystne na wzrok, przeciwzapalne i moczopędne, a napary wzmacniają serce.

 

Jeżyny są bogate w antocyjany, czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki roślinne.  Owoce jeżyny zawierają antocyjany i garbniki, które posiadają działanie bakteriobójcze i własności antybiotyczne. Jeżyna reguluje przemianę materii, działa wykrztuśnie oraz moczopędnie.

Suszona jeżyna leśna

Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszona jeżyna leśna 

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

PPHU "AWB" Alina Becla © 2015 | Polityka prywatności

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

1920,1 kJ/455 kcal

2,1 g

< 0,1 g

105,7 g

35,0 g

7,7 g

9,1 g

< 0,01 g

Jak przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek z wykorzystaniem suszonej jeżyny leśnej.

Sposób przyrządzania:

Owoce jeżyny leśnej należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok. 10 min. Jeżyna suszona stanowi doskonały dodatek zarówno smakowy jak i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (1-2 łyżeczek na szklankę).

suszone owoce jeżyny leśnej 

suszone owoce jeżyny leśnej 100%

Składniki: