Porzeczka czarna ma zastosowanie przy chorobach reumatycznych, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Owoce są bogatym źródłem witaminy C.

 

Owoce porzeczki czarnej mają znaczenie dietetyczne, wynikające ze stosunkowo dużej zawartości witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów i kwasów organicznych. Spożywanie tych owoców jest zalecane w przeziębieniach, grypie czy anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.

 

Suszona porzeczka czarna

Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszona porzeczka czarna

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

PPHU "AWB" Alina Becla © 2015 | Polityka prywatności

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

1268 kJ/302 kcal

2,57 g

0,6 g

75,7 g

26,3 g

24,6 g

6,3 g

<0,01 g 

Jak przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek z wykorzystaniem suszonej  porzeczki czarnej.

Sposób przyrządzania:

Owoce należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok. 10 min. Na szklankę naparu wystarcza 2-3 łyżeczek owoców. Porzeczka stanowi doskonały dodatek zarówno smakowy jak i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki owoców na szklankę).

suszone owoce porzeczki czarnej  

suszone owoce porzeczki czarnej 100%

Składniki: