Suszona poziomka

Delikatny i świeży aromat w każdym kęsie

Owoce stosowane w dietetyce przy złej przemianie materii, jako środek odżywczy i witaminizujący, odtruwający i oczyszczający krew. Poziomkę można stosować przy niedoborze żelaza, oraz jako środek łagodnie przeczyszczający i przeciwgorączkowy.

Owoce suszonej poziomki podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi dzięki bardzo dużej ilość witaminy C.

Składniki:

Wartość odżywcza w 100 g:

NAPAR Z SUSZONYCH POZIOMEK

Składniki

Przygotowany napar z liści mięty jest idealny dla wszystkich miłośników naturalnych i orzeźwiających napojów. Doskonale sprawdzi się jako odświeżający napar na gorące dni, a także jako kojący i relaksujący napój na wieczór. Jest polecany dla osób poszukujących zdrowych alternatyw dla słodzonych napojów, a także dla tych, którzy cenią sobie naturalne właściwości mięty, takie jak kojące działanie na układ trawienny i odświeżający oddech.

Przygotowanie naparu z suszonych poziomek

Owoce należy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 min. Na szklankę naparu wystarcza 2-3 łyżeczek owoców. Poziomka stanowi doskonały dodatek zarówno smakowy jak i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki owoców na szklankę).

MAŚLANE CIASTECZKA Z SUSZONYMI POZIOMKAMI I KOKOSEM

Składniki

Na 2 blachy ciasteczek:

Dodatkowo:

Przygotowanie ciasteczek

1. W misce przygotowujemy masło oraz cukier. Miksujemy do uzyskania gładkiego, białego i puszystego kremu. Cały czas miksując dodajemy jaja a następnie porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia..

2. Gdy składniki się połączą, wsypujemy wiórki kokosowe oraz suszone poziomki, chwilę miksujemy- tylko do momentu, gdy składniki równomiernie się rozmieszczą.

3. Z gotowego ciasta formujemy kuleczki, lekko je spłaszaczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami.

4. Pieczemy 190 stopni z funkcją termoobieg przez 20 minut. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Za inspirację dziękujemy Matynie z LUBIĘ GARY