Suszone śliwki neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom. Są bogate w błonnik i ułatwiają spalanie tłuszczu. Dietetyczny środek spożywczy do pogryzania, doskonały dodatek do musli, ciast, kasz, ryżu oraz potraw mięsnych.

 

Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze. Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty.

 

 

 

Suszona śliwka bez pestki

Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszona śliwka bez pestki 

schabu bez kości (700 g) 

suszonych śliwek (20 g)

rodzynków (20 g)

soku z ananasów (120 ml)

wody (120 ml)

śmietany (2 łyżeczki)

mąki (2 łyżeczki)

pieprz (7 g)

sól (12 g)

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

PPHU "AWB" Alina Becla © 2015 | Polityka prywatności

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

1067 kJ/253 kcal

0,49 g

0,1 g

66,4 g

45,6 g

14,9 g

3,2 g

0,01 g

Jak przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek z wykorzystaniem suszonej śliwki.

Sposób przyrządzania:

Schab natrzeć przyprawami i odłożyć jeśli czas na to pozwala. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać śliwki i rodzynki, wlać wodę i sok z ananasów.

 

Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180C/360F przez około 1.5-2 godziny. Wyjąć mięso, odłożyć na chwilkę. Cały sos, który powstał podczas pieczenia przelać do małego garnka. Śliwki i rodzynki można przetrzeć przez sito i dodać do sosu (ja tak zrobiłam). Dodać około 1/4-1/2 szklanki wody jeśli macie za mało sosu.

 

Mąkę i śmietanę wymieszać dobrze w małym kubku. Dodać pare łyżek gorącego sosu i wymieszać a następnie wlać to na gotujący sie sos.

 

Wymieszać i pogotować aż zgęstnieje. Schab pokroić i polać sosem. Podawać z ziemniakami, gnocchi lub innymi ulubionymi dodatkami.

suszone owoce śliwki węgierki

bez peską 100%

Składniki: