Agrest suszony stanowi doskonały dodatek smakowy i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki na szklankę). Świetny także do pogryzania, ciast, musli, herbat.

 

Owoce agrestu mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają rozluźniająco.   Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu.

 

Sposób parzenia: owoce należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok.10 min.

 

Suszone owoce agrestu

agrest 

1 szkl. jogurtu waniliowego 1/2 szkl. słodzonego skondensowanego mleka z puszki 

1/2 szklanki słodzonego skondensowanego mleka z puszki 

1 szkl. śmietanki kremówki 

sok z 1/2 cytryny 

1-2 łyżki cukru pudru 

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

PPHU "AWB" Alina Becla © 2015 | Polityka prywatności

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

1318 kJ/316 kcal

6,4 g

0,7 g

69,2 g

23,6 g

30,2 g

10,3 g

0,01 g

 

Przepis na domowe lody jogurtowo-agrestowe:

Sposób przyrządzania:

Przepis na domowe lody jogurtowo-agrestowe

 

1. Jogurt pozostawić na 4 godziny w lodówce. Można użyć słodzonego już jogurtu waniliowego lub zwykły jogurt naturalny po dosłodzeniu do smaku i dodaniu wanilii lub cukru waniliowego.

 

2. Agrest zalać na parę minut wrzątkiem, odcedzić, dodać 2 łyżki cukru i zmiksować idealnie blenderem na mus. Jeśli trudno jest miksować dodać 1-2 łyżki wrzątku i miksować dalej.

 

3. Wstawić mus z powrotem do zamrażarki.

 

4. Do jogurtu dodać skondensowane mleko i miksować przez minutę.

 

5. W osobnym naczyniu ubić śmietanę z cukrem pudrem, na końcu ubijania dodać sok z cytryny. (Nie powinna być idealnie sztywna, jeszcze będzie wielokrotnie miksowana podczas zamrażania lodów).

 

6. Wyciągnąć mus z zamrażarki, jeśli zrobił się z niego już sorbet- zmiksować, żeby miał rzadszą konsystencję.

 

7. Bitą śmietanę delikatnie ale dokładnie wymieszać z jogurtem i musem agrestowym.

 

8. Wstawić masę do zamrażalnika lub wlać do maszyny do robienia lodów.

 

9. Co godzina wyciągać lody i miksować mikserem, żeby były puszyste.

 

10. Lody po 3-4 godzinach powinny być już gotowe

suszone owoce agrestu 100%

Składniki: