Suszony agrest

Mała owocowa eksplozja dla Twoich kubków smakowych

Agrest suszony stanowi doskonały dodatek smakowy i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki na szklankę). Świetny także do pogryzania, ciast, musli, herbat.

Owoce agrestu mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają rozluźniająco.   Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu.

Składniki:

Wartość odżywcza w 100 g:

LODY JOGURTOWO-AGRESTOWE

Składniki

TARTA JABŁKOWA Z CZEKOLADĄ I AGRESTEM

Składniki

Kruchy spód:

Nadzienie:

Dekoracja:

Dodatkowo:

Przygotowanie tarty

SMACZNEGO!!!

Za inspirację dziękujemy Matynie z LUBIĘ GARY 

BUŁECZKO DROŻDŹOWE SŁONECZKA

Składniki

Kruchy spód:

Nadzienie:

Dekoracja:

Dodatkowo:

Przygotowanie bułeczek

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, mak i mąkę z wiesiołka, wymieszać. Drożdże rozpuścić w 100 ml mleka z 1 łyżeczką cukru , oprószyć mąką, odstawić na 10 minut. Ubić jajko i żółtko z pozostałym cukrem, dodać do mąki. 

Gdy drożdże wyrosną, dodać wraz z pozostałymi składnikami do miski z mąką. Dokładnie wyrobić ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta. W trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka (gdyby było potrzeba). 

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Z wyrośniętego ciasta zrób wałek i potnij go na kawałki. Uformuj placki.

Na środku, przy pomocy szklanki zrób wgłębienie, wypełnij je dżemem i posyp agrestem.

Dookoła nadzienia zrób nacięcia nożem.

Po dwa nacięcia skręć do siebie i połącz. Gotowe słoneczka za pomocą szpatułki przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Przykryj ściereczką, żeby nie obeschły. Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Na koniec posyp bułeczki cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Za inspirację dziękujemy Matynie z LUBIĘ GARY