Suszony głóg

Nuta natury w każdym kawałku - odkryj moc suszonego głogu

Owoce głogu działają bardzo korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Stosowany jest jako środek obniżający podwyższone ciśnienie krwi. Napar z suszonego głogu można stosować przy dolegliwościach reumatycznych.

Głóg jest znany od setek lat ludowej medycynie. Jest doskonałym źródłem witaminy A i C.

Najważniejszym jednak jego składnikiem są drogocenne bioflawonoidy, które w połączeniu z witaminą C wzmacniają układ krwionośny. Ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich, pomaga zwalczyć działanie wolnych rodników.


Składniki:

Wartość odżywcza w 100 g:

NAPAR Z OWOCÓW GŁOGU

Składniki

Po napar z głogu powinny sięgnąć osoby cierpiące na nadciśnienie oraz arytmię i kołatanie serca, a także miażdżycę i chorobę wieńcową, za to nie powinni jej pić niskociśnieniowcy.

Przygotowanie naparu z głogu:

Czubatą łyżkę kwiatów głogu zalewamy szklanką zimnej wody i bardzo powoli ogrzewamy aż do wrzenia, po czym gotujemy 2-3 minuty, przelewamy do termosu i parzymy 10 minut. Następnie przecedzamy, dokładnie odciskając. Napar jest gotowy do picia.