Owoce głogu działają bardzo korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Stosowany jest jako środek obniżający podwyższone ciśnienie krwi. Napar z suszonego głogu można stosować przy dolegliwościach reumatycznych.

 

Głóg jest znany od setek lat ludowej medycynie. Jest doskonałym źródłem witaminy A i C.

 

Najważniejszym jednak jego składnikiem są drogocenne bioflawonoidy, które w połączeniu z witaminą C wzmacniają układ krwionośny. Ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich, pomaga zwalczyć działanie wolnych rodników.

 

Suszony głóg

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

PPHU "AWB" Alina Becla © 2015 | Polityka prywatności

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

1119 kJ/270 kcal

2,0 g

0,2 g

84,5 g

34,1 g

50,0 g

3,4 g

0,01 g 

 

Jak przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek z wykorzystaniem suszonego głogu.

Sposób przyrządzania:

Po napar z głogu powinny sięgnąć osoby cierpiące na nadciśnienie oraz arytmię i kołatanie serca, a także miażdżycę i chorobę wieńcową, za to nie powinni jej pić niskociśnieniowcy.

 

Przygotowanie naparu z głogu

Czubatą łyżkę kwiatów głogu zalewamy szklanką zimnej wody i bardzo powoli ogrzewamy aż do wrzenia, po czym gotujemy 2-3 minuty, przelewamy do termosu i parzymy 10 minut. Następnie przecedzamy, dokładnie odciskając. Napar jest gotowy do picia.

Suszone owoce głogu  

suszone owoce głogu 100%

Składniki: