Mieszanka stanowi bazę do zupy botwinowej, barszczu czerwonego, 100g suszu zastępuje około 1kg świeżych warzyw.

 

Burak to jarzyna będąca prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, nie tylko bulwy, ale i listki.

 

Buraki działają odkwaszająco na organizm, dlatego też są pomocne w walce ze zgagą.

 

Sposób przyrządzenia: zaleca się 2-3 łyżki stołowe suszu zalać około 1 litrem zimnej wody, gotować 15-20 min. Przyprawić do smaku. Można zabielić śmietaną lub jogurtem.

Zupa botwinowa

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

PPHU "AWB" Alina Becla © 2015 | Polityka prywatności

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

104,2 kJ/33 kcal

0,2 g

0,02 g

6,0 g

1,0 g

3,8 g

2,6 g

0,5 g 

 

Jak przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek z wykorzystaniem zupy botwinowej.

Sposób przyrządzania:

....

... 

 

 

 

 

natka i korzeń buraka ćwikłowego

ogórek kiszony

Składniki: