PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności
projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK
Aronia może stanowić dodatek smakowy i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki na szklankę). Owoce aronii wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, regulują ciśnienie tętnicze, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca.
Sposób przyrządzania: owoce należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok.15 min. (można lekko podgotować) Na kubek naparu wystarcza 2-3 łyżeczki owoców.
Suszona aronia
Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszona aronia
• 0,5 kg mąki
• 1 kostka margaryny
• 4 jaja
• 3/4 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżka smalcu lub oleju
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 garść orzechów
• paczka aronii
Wartość odżywcza w 100 g:
Składniki:
Wartość energetyczna:
Tłuszcz:
W tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany:
W tym cukry:
Błonnik:
Białko:
Sól:
1373 kJ/326 kcal
< 0,2 g
< 0,1 g
89,1 g
50,5 g
22,6 g
3,6 g
<0,01 g
Przepis na ciasto z aronią.
Sposób przyrządzania:
Przepis na ciasto z aronią:
Mąkę, margarynę, żółtka, 3 łyżki cukru, olej i proszek zagnieść i podzielić na trzy części.
Ubić panię z białek ze szczyptą soli i resztą cukru. 1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blachę (20x35 cm).
Drugą część pomieszać z kakao i podrobić na pierwszą, na to wyłożyć aronię i posypać posiekanymi orzechami.
Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta.
Piec około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
suszone owoce aronii 100%
Składniki: