PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności

projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK

Aronia może stanowić dodatek smakowy i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki na szklankę). Owoce aronii wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, regulują ciśnienie tętnicze, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca.

 

Sposób przyrządzania: owoce należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok.15 min. (można lekko podgotować) Na kubek naparu wystarcza 2-3 łyżeczki owoców.

 

 

Suszona aronia

0,5 kg mąki 

1 kostka margaryny 

4 jaja 

3/4 szklanki cukru 

1 cukier waniliowy 

1 łyżka kakao 

1 łyżka smalcu lub oleju 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

szczypta soli 

1 garść orzechów 

paczka aronii  

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

1373 kJ/326 kcal

< 0,2 g

< 0,1 g

89,1 g

50,5 g

22,6 g

3,6 g

<0,01 g 

 

Przepis na ciasto z aronią.

Sposób przyrządzania:

Przepis na ciasto z aronią:

 

Mąkę, margarynę, żółtka, 3 łyżki cukru, olej i proszek zagnieść i podzielić na trzy części.

 

Ubić panię z białek ze szczyptą soli i resztą cukru. 1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blachę (20x35 cm).

 

Drugą część pomieszać z kakao i podrobić na pierwszą, na to wyłożyć aronię i posypać posiekanymi orzechami.

 

Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta.

 

Piec około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

suszone owoce aronii 100%

Składniki: