PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności
projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK
Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika, a zawartość prowitaminy A, witamin i pozostałych składników czyni brzoskwinię dobrym źródłem witamin w okresie wyczerpania organizmu.
Składniki zawarte w brzoskwiniach mają również działanie odtłuszczające i oczyszczające, stąd poleca się je również przy różnego rodzaju dietach. Działają moczopędnie i wspomagają trawienie.
Suszona brzoskwinia
Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszona brzoskwinia
• 2 szklanki mąki
• 0,5 szklanki cukru
• łyżka proszku do pieczenia
• łyżeczka soli
• duże jajko
• szklanka mleka, jogurtu naturalnego
• 0,5 szklanki oleju roślinnego lub oliwy
• 100 g suszonych brzoskwiń
• 100 g migdałów
Wartość odżywcza w 100 g:
Składniki:
Wartość energetyczna:
Tłuszcz:
W tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany:
W tym cukry:
Błonnik:
Białko:
Sól:
1333 kJ/315 kcal
0,8 g
0,2 g
78,8 g
58,8 g
11,3 g
3,9 g
0,01 g
Przepis na muffiny z suszoną brzoskwinią.
Sposób przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i przygotowujemy wyłożone papilotkami foremki. Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce: przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce: roztrzepujemy jajka i dodajemy pozostałe składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi. Całość delikatnie mieszamy dodając do tego paczkę pokruszonych suszonych brzoskwiń oraz 100 migdałów. Ciasto nakładamy do foremek na 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
suszone brzoskwinie 100% bez pestki
Składniki: