PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności

projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK

Mieszanka sporządzona z wysokiej jakości suszu warzywnego. Doskonała jako przekąska, dodatek do potraw gotowanych, duszonych itp.

 

 

 

 

 

 

 

Suszona chrupanka warzywna

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

1340 kJ/318 kcal

0,8 g

0,2 g

78,1 g

43,3 g

20,2 g

9,7 g

1,07 g

Jak przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek z wykorzystaniem suszonego pora.

Sposób przyrządzania:

PULPECIKI DROBIOWE Z PISTACJAMI, ZAPIEKANE Z MAKARONEM W SOSIE BESZAMELOWYM

http://lubie-gary.blogspot.com/ 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pistacje posiekaj na mniejsze kawałki.

2. W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem oraz przyprawami. Dodaj pistacje, zamieszaj.

3. Z przygotowanego farszu utwórz małe pulpeciki. Podsmaż je na oleju.

4. Makron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedź.

5. Sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Podsmaż przez kilka minut cały czas mieszając, by się nie przypalił. Powoli dodaj mleko cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Po wlaniu całej objętości mleka  dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i gotuj chwilę na wolnym ogniu, by sos trochę zgęstniał. Jeśli zbyt mocno zgęstnieje, dodaj mleko.

6. W naczyniu żaroodpornym ułóż ugotowany makaron oraz podsmażone pulpeciki.

7. Całość zalej sosem beszamelowym.

8. Mozzarellę zetrzyj na tarce, rozsyp na zapiekance.

9. Danie piecz w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg przez 25-30 minut.

10. Przed podaniem udekoruj warzywną chrupanką Becla oraz listkami bazylii.

 

Smacznego!!!

Chrupankę warzywną z topinamburem

zakupisz  przez stronę https://sklep.becla.pl/pl/chrupanka-warzywna-z-topinamburem-50g

 

SKŁADNIKI:

1. Nadzienie:

500g mięsa mielonego drobiowego

90g pistacji prażonych, niesolonych

1 jajo

2 łyżeczki bazylii

0,5 łyżeczki curry

sól, pieprz do smaku

400g makaronu np. świderki

 

2. Sos beszamelowy:

500ml mleka

60g masła

3 łyżki mąki

2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

3. Dodatkowo:

1 opakowanie mozzarelli

listki bazylii

garść chrupanki warzywnej Becla

olej do podsmażenia pulpecików

 

burak ćwikłowy

marchew z imbirem

topinambur z sola morską

Składniki: