PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności
projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK
Mieszanka sporządzona z wysokiej jakości suszu warzywnego. Doskonała jako przekąska, dodatek do potraw gotowanych, duszonych itp.
Suszona chrupanka warzywna
Strona Główna | Produkty | Suszone warzywa | Warzywna chrupanka
Wartość odżywcza w 100 g:
Składniki:
Wartość energetyczna:
Tłuszcz:
W tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany:
W tym cukry:
Błonnik:
Białko:
Sól:
1340 kJ/318 kcal
0,8 g
0,2 g
78,1 g
43,3 g
20,2 g
9,7 g
1,07 g
Jak przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek z wykorzystaniem suszonego pora.
Sposób przyrządzania:
PULPECIKI DROBIOWE Z PISTACJAMI, ZAPIEKANE Z MAKARONEM W SOSIE BESZAMELOWYM
http://lubie-gary.blogspot.com/
PRZYGOTOWANIE:
1. Pistacje posiekaj na mniejsze kawałki.
2. W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem oraz przyprawami. Dodaj pistacje, zamieszaj.
3. Z przygotowanego farszu utwórz małe pulpeciki. Podsmaż je na oleju.
4. Makron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedź.
5. Sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Podsmaż przez kilka minut cały czas mieszając, by się nie przypalił. Powoli dodaj mleko cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Po wlaniu całej objętości mleka dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i gotuj chwilę na wolnym ogniu, by sos trochę zgęstniał. Jeśli zbyt mocno zgęstnieje, dodaj mleko.
6. W naczyniu żaroodpornym ułóż ugotowany makaron oraz podsmażone pulpeciki.
7. Całość zalej sosem beszamelowym.
8. Mozzarellę zetrzyj na tarce, rozsyp na zapiekance.
9. Danie piecz w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg przez 25-30 minut.
10. Przed podaniem udekoruj warzywną chrupanką Becla oraz listkami bazylii.
Smacznego!!!
Chrupankę warzywną z topinamburem
zakupisz przez stronę https://sklep.becla.pl/pl/chrupanka-warzywna-z-topinamburem-50g
SKŁADNIKI:
1. Nadzienie:
500g mięsa mielonego drobiowego
90g pistacji prażonych, niesolonych
1 jajo
2 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
400g makaronu np. świderki
2. Sos beszamelowy:
500ml mleka
60g masła
3 łyżki mąki
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3. Dodatkowo:
1 opakowanie mozzarelli
listki bazylii
garść chrupanki warzywnej Becla
olej do podsmażenia pulpecików
burak ćwikłowy
marchew z imbirem
topinambur z sola morską
Składniki: