PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności
projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK
Suszona jarzębina jest idealna do herbat, sosów i mięs. Suszona jarzębina zachowuje swe wartości odżywcze, można przyrządzać z niej napary lecznicze przeciw przeziębieniom. Ma działanie korzystne na wzrok, przeciwzapalne i moczopędne, a napary wzmacniają serce.
W jarzębinie znajduje się wiele cennych substancji. Wśród nich wymienić można między innymi witaminy: A, C, E, K. Owoce są też szczególnie bogate w witaminę C, są także ważnym źródłem witaminy P.
Suszona jarzębina
Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszona jarzębina
• 30 dag owoców jarzębiny
• 3 suszone śliwki bez pestek
• 10 rodzynek
• 1 daktyl
• łyżka cukru
• 100 ml spirytusu
• 800 ml wódki
• 100 ml brandy
Wartość odżywcza w 100 g:
Składniki:
Wartość energetyczna:
Tłuszcz:
W tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany:
W tym cukry:
Błonnik:
Białko:
Sól:
1367 kJ/324 kcal
<0,2 g
< 0,1 g
87,7 g
47,3 g
19,6 g
3,1 g
<0,003 g
Nalewka z jarzębiny.
Sposób przyrządzania:
Świeże i suszone owoce opłukać, osączyć, pokroić, włożyć do naczynia, dodać cukier i zalać spirytusem.
Odstawić na 4 tygodnie.
Ekstrakt zlać, owoce zalać wódką i odstawić na 3 dni.
Zlać wódkę z owoców, połączyć z ekstraktem i brandy.
Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.
We wrześniu dojrzewają owoce, które nie nadają się do jedzenia, ale są znakomite na nalewki.
suszony owoc jarzębiny 100%
Składniki: