PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności
projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK
Suszone śliwki neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom. Są bogate w błonnik i ułatwiają spalanie tłuszczu. Dietetyczny środek spożywczy do pogryzania, doskonały dodatek do musli, ciast, kasz, ryżu oraz potraw mięsnych.
Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze. Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty.
Suszona śliwka bez pestki
Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszona śliwka bez pestki
• schabu bez kości (700 g)
• suszonych śliwek (20 g)
• rodzynków (20 g)
• soku z ananasów (120 ml)
• wody (120 ml)
• śmietany (2 łyżeczki)
• mąki (2 łyżeczki)
• pieprz (7 g)
• sól (12 g)
Wartość odżywcza w 100 g:
Składniki:
Wartość energetyczna:
Tłuszcz:
W tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany:
W tym cukry:
Błonnik:
Białko:
Sól:
1067 kJ/253 kcal
0,49 g
0,1 g
66,4 g
45,6 g
14,9 g
3,2 g
0,01 g
Jak przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek z wykorzystaniem suszonej śliwki.
Sposób przyrządzania:
Schab natrzeć przyprawami i odłożyć jeśli czas na to pozwala. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać śliwki i rodzynki, wlać wodę i sok z ananasów.
Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180C/360F przez około 1.5-2 godziny. Wyjąć mięso, odłożyć na chwilkę. Cały sos, który powstał podczas pieczenia przelać do małego garnka. Śliwki i rodzynki można przetrzeć przez sito i dodać do sosu (ja tak zrobiłam). Dodać około 1/4-1/2 szklanki wody jeśli macie za mało sosu.
Mąkę i śmietanę wymieszać dobrze w małym kubku. Dodać pare łyżek gorącego sosu i wymieszać a następnie wlać to na gotujący sie sos.
Wymieszać i pogotować aż zgęstnieje. Schab pokroić i polać sosem. Podawać z ziemniakami, gnocchi lub innymi ulubionymi dodatkami.
suszone owoce śliwki węgierki
bez peską 100%
Składniki: