PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności

projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK

Do pogryzania, ciast i musli. Ziarno orzecha włoskiego zawiera tłuszcze, białko, witaminy  oraz sole mineralne żelaza i kobaltu.

 

Suszone orzechy włoskie zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E), co korzystnie wpływa na zdrowie.

 

Orzechy włoskie są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz  minerałów, które są odpowiedzialne za  antyoksydacyjną  obronę organizmu.

 

Suszony orzech włoski

Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszony orzech włoski 

40 dag makaronu penne 

20 dag łuskanych orzechów włoskich 

ząbek czosnku 

10 dag miękiszu chleba (bez skórki) 

1/2 szklanki oliwy z oliwek 

szklanka bulionu warzywnego 

sok z 1/2 cytryny 

sól 

czarny pieprz 

 

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

2275 kJ/549 kcal

39,9 g

3,52 g

39,6 g

2,8 g

17,2 g

16,4 g

<0,01 g

 

Penne z sosem orzechowym.

Sposób przyrządzania:

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

Zostaw szklankę wody z gotowania.

 

Orzechy włoskie wrzuć do wrzątku na kilkanaście sekund, po czym osącz i obierz ze skórki.

 

Chleb namocz w bulionie warzywnym.

 

W malakserze rozdrobnij razem orzechy, chleb i obrany czosnek.

 

Do chlebowej masy dodaj szczyptę soli, czarnego pieprzu, oliwę z oliwek oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny.

 

Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go niewielką ilością wody, pozostałą z gotowania makaronu.

 

Dokładnie osączony makaron rozłóż na talerzach i polej sosem.

suszone ziarno orzecha

włoskiego 100%

Składniki: