PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności

projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK

Smacznie i aromatyczne suszone plastry pomidora pochodzenia krajowego. Do pogryzania, doskonały dodatek do zup, sosów, pizzy czy lasagne. Pomidory suszone są bardzo dobrym źródłem likopenu: witaminy - antyoksydantu, który wyróżnia się doskonałymi właściwościami przeciwutleniającymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suszony pomidor

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

882 kJ/209 kcal

1,8 g

0,4 g

43,5 g

20,0 g

13,4 g

14,9 g

4,6 g 

Jak przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek z wykorzystaniem suszonegopomidora.

Sposób przyrządzania:

Focaccia

z naszymi suszonymi pomidorami

Możecie je znaleźć tu ->

https://sklep.becla.pl/pl/pomidor-suszony-50g.html

http://bit.ly/PomidorBecla

http://lubie-gary.blogspot.com/

 

 

1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować.

 

2. W misce przygotowujemy mąkę, oliwę

z oliwek, kolendrę oraz pokrojone na drobne kawałeczki pomidory..

 

3. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do reszty składników i zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut).

W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2h

do wyrośnięcia.

 

4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je przez chwilę. Następnie rozwałkowujemy lub formujemy placek, który wypełni nam dno wysmarowanej oliwą z oliwek tortownicy (u mnie średnica 28cm).

 

5. Kiełbasę kroimy na plasterki. Rozkładamy równomiernie na przygotowanej w tortownicy focaccii, następnie rozsypujemy pokrojone

na niewielkie kawałki pomidory.

 

6. Mozzarellę odsączamy z zalewy, scieramy na grubych oczkach. Równomiernie rozsypujemy

na przygotowanych wcześniej składnikach.

 

7. Focaccię przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 20- 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

 

8. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Dekorujemy suszonym szczypiorkiem. Podajemy z ulubionym sosem- u mnie standardowo aromatyczna włoska oliwa z oliwek.

 

Smacznego!!!

1. Ciasto: 

450g mąki pszennej

1 opakowanie suchych drożdży

300ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

Szczypta soli

garść suszonych pomidorów Becla

2 łyżeczki suszonej kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek

 

2. Nadzienie:

250g aromatycznej kiełbasy

garść suszonych pomidorów Becla

1 opakowanie mozzarelli

 

3. Dodatkowo:

suszony szczypiorek do dekoracji

oliwa z oliwek

 

 

 

 

pomidory suszone 100%

Składniki: