Owoce są znanym i cenionym środkiem przeciwbiegunkowym i przeciwbakteryjnym.
Suszone owoce czarnej jagody działają porażająco na pasożyty jelitowe, zwłaszcza owsiki. Odwary z owoców czarnej jagody stosuje się w celu poprawy mikrokrążenia, polepszenia wydolności żylnej kończyn dolnych, a przede wszystkim w leczeniu chorób oczu.
Zawierają garbniki, które niszczą lub hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.
suszone owoce czarnej jagody leśnej 100%
Wartość energetyczna: 1429 kJ/341 kcal
Tłuszcz: 5,9 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,04 g
Węglowodany: 77,9 g
W tym cukry: 41,2 g
Błonnik: 24,1 g
Białko: 5,9 g
Sól: < 0,01 g
Suszone owoce czarnej jagody leśnej
Polecamy suszoną czarną jagodę leśną wszystkim, którzy pragną cieszyć się smakiem i zdrowiem natury. Ta wyjątkowa jagoda, zbierana w dzikich lasach, obfituje w witaminy, antyoksydanty i minerały. Jej intensywny smak i aromat dodadzą niepowtarzalnego charakteru twoim potrawom i napojom. Odkryj bogactwo natury w każdym kęsie suszonej czarnej jagody leśnej!
Przygotowanie naparu z suszonej czarnej jagody leśnej:
Owoce należy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 min. Na szklankę naparu wystarcza 2-3 łyżeczek owoców. Jagoda stanowi doskonały dodatek zarówno smakowy jak i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki owoców na szklankę).