Porzeczka czarna ma zastosowanie przy chorobach reumatycznych, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Owoce są bogatym źródłem witaminy C.
Owoce porzeczki czarnej mają znaczenie dietetyczne, wynikające ze stosunkowo dużej zawartości witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów i kwasów organicznych. Spożywanie tych owoców jest zalecane w przeziębieniach, grypie czy anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.
suszone owoce porzeczki czarnej 100%
Wartość energetyczna: 1268 kJ/302 kcal
Tłuszcz: 2,57 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Węglowodany: 75,7 g
W tym cukry: 26,3 g
Błonnik: 24,6 g
Białko: 6,3 g
Sól: < 0,01 g
Suszone owoce porzeczki czarnej
Polecamy suszoną czarną porzeczkę wszystkim miłośnikom intensywnych i owocowych smaków. Ta malutka jagoda, bogata w witaminy, minerały i antyoksydanty, zachwyci Twoje kubki smakowe swoim wyrazistym smakiem i słodko-kwaśnym aromatem. Dodaj suszoną czarną porzeczkę do swoich porannych płatków, deserów, smoothie lub herbaty, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem natury. Odkryj eksplozję smaku w każdym kęsie suszonej czarnej porzeczki!
Przygotowanie naparu z suszonej czarnej porzeczki:
Owoce należy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 min. Na szklankę naparu wystarcza 2-3 łyżeczek owoców. Porzeczka stanowi doskonały dodatek zarówno smakowy jak i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki owoców na szklankę).