PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności
projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK
Porzeczka czarna ma zastosowanie przy chorobach reumatycznych, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Owoce są bogatym źródłem witaminy C.
Owoce porzeczki czarnej mają znaczenie dietetyczne, wynikające ze stosunkowo dużej zawartości witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów i kwasów organicznych. Spożywanie tych owoców jest zalecane w przeziębieniach, grypie czy anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.
Suszona porzeczka czarna
Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszona porzeczka czarna
Wartość odżywcza w 100 g:
Składniki:
Wartość energetyczna:
Tłuszcz:
W tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany:
W tym cukry:
Błonnik:
Białko:
Sól:
1268 kJ/302 kcal
2,57 g
0,6 g
75,7 g
26,3 g
24,6 g
6,3 g
<0,01 g
Jak przyrządzić zdrowy i odżywczy posiłek z wykorzystaniem suszonej porzeczki czarnej.
Sposób przyrządzania:
Owoce należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok. 10 min. Na szklankę naparu wystarcza 2-3 łyżeczek owoców. Porzeczka stanowi doskonały dodatek zarówno smakowy jak i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki owoców na szklankę).
• suszone owoce porzeczki czarnej
suszone owoce porzeczki czarnej 100%
Składniki: