Owoce stosowane w dietetyce przy złej przemianie materii, jako środek odżywczy i witaminizujący, odtruwający i oczyszczający krew. Poziomkę można stosować przy niedoborze żelaza, oraz jako środek łagodnie przeczyszczający i przeciwgorączkowy.
Owoce suszonej poziomki podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi dzięki bardzo dużej ilość witaminy C.
suszone owoce poziomki 100%
Wartość energetyczna: 1378 kJ/330 kcal
Tłuszcz: 6,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,05 g
Węglowodany: 71,7 g
W tym cukry: 38,3 g
Błonnik: 28,9 g
Białko: 10,5 g
Sól: 0,02 g
Suszone owoce poziomki
Przygotowany napar z liści mięty jest idealny dla wszystkich miłośników naturalnych i orzeźwiających napojów. Doskonale sprawdzi się jako odświeżający napar na gorące dni, a także jako kojący i relaksujący napój na wieczór. Jest polecany dla osób poszukujących zdrowych alternatyw dla słodzonych napojów, a także dla tych, którzy cenią sobie naturalne właściwości mięty, takie jak kojące działanie na układ trawienny i odświeżający oddech.
Przygotowanie naparu z suszonych poziomek
Owoce należy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 min. Na szklankę naparu wystarcza 2-3 łyżeczek owoców. Poziomka stanowi doskonały dodatek zarówno smakowy jak i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki owoców na szklankę).
Na 2 blachy ciasteczek:
200g miękkiego masła
450g mąki pszennej
2 jaja
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
Suszone poziomki
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie ciasteczek
1. W misce przygotowujemy masło oraz cukier. Miksujemy do uzyskania gładkiego, białego i puszystego kremu. Cały czas miksując dodajemy jaja a następnie porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia..
2. Gdy składniki się połączą, wsypujemy wiórki kokosowe oraz suszone poziomki, chwilę miksujemy- tylko do momentu, gdy składniki równomiernie się rozmieszczą.
3. Z gotowego ciasta formujemy kuleczki, lekko je spłaszaczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami.
4. Pieczemy 190 stopni z funkcją termoobieg przez 20 minut. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Za inspirację dziękujemy Matynie z LUBIĘ GARY