Do zaparzania, pogryzania, świetna jako dodatek do sosów i mięs. Owoce prócz działania wzmacniającego posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne, ułatwiają trawienie, korzystnie wpływają na pracę jelit. Zalecana przy infekcjach dróg moczowych.
suszone owoce żurawiny 100%
Wartość energetyczna: 1363 kJ/324 kcal
Tłuszcz: 3,12 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 82,4 g
W tym cukry: 30,7 g
Błonnik: 23,1 g
Białko: 3,2 g
Sól: < 0,01 g
Suszone owoce żurawiny
Polecamy suszoną żurawinę wszystkim, którzy szukają wyjątkowego połączenia kwasowo-słodkiego smaku. Ta mała, czerwona jagoda jest bogata w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Dodaj suszoną żurawinę do swojego porannego owsianki, sałatek, ciast czy herbaty, aby dodać wyrazistego smaku i tekstury swoim potrawom. Odkryj dreszcz smakowy suszonej żurawiny i ciesz się jej charakterystycznym smakiem w każdym kęsie!
Przygotowanie naparu z suszonej żurawiny:
Owoce należy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 min. Na szklankę naparu wystarcza 2-3 łyżeczek owoców. Żurawina stanowi doskonały dodatek zarówno smakowy jak i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki owoców na szklankę).