PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności

projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK

Agrest suszony stanowi doskonały dodatek smakowy i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki na szklankę). Świetny także do pogryzania, ciast, musli, herbat.

 

Owoce agrestu mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają rozluźniająco.   Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu.

 

Sposób parzenia: owoce należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok.10 min.

 

Suszone owoce agrestu

agrest

1 szkl. jogurtu waniliowego 1/2 szkl. słodzonego skondensowanego mleka z puszki

1/2 szklanki słodzonego skondensowanego mleka z puszki

1 szkl. śmietanki kremówki

sok z 1/2 cytryny

1-2 łyżki cukru pudru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Kruchy spód:

200g mąki pszennej

100g zimnego masła pokrojonego w kostkę

1 jajo

1 łyżka cukru

szczypta soli

 

2. Nadzienie:

2 średniej wielkości jabłka

100g mlecznej czekolady

2 budynie waniliowe

1 łyżka cukru

200ml mleka

 

3. Dekoracja:

200ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

szczypta mąki ziemniaczanej

suszony agrest Becla

 

4. Dodatkowo:

masło do wysmarowania foremek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mąką pszenna 480g

1 łyżka mąki z wiesiołka

2 łyżki maku (można pominąć mak

i mąkę z wiesiołka, wtedy 500g mąki)

30g drożdży

cukier 60g

letnie mleko 170 - 200ml

1 jajko+ żółtko

roztopione masło 50 g

cukier waniliowy 1 łyżeczka

 

Dodatkowo do wypełnienia środka:

dżem marchewkowy z cytrusami

(lub inny według uznania)

suszony agrest Becla namoczony

w gorącej wodzie

Wartość odżywcza w 100 g:

Składniki:

Wartość energetyczna:

Tłuszcz:

W tym kwasy  tłuszczowe nasycone:

Węglowodany:

W tym cukry:

Błonnik:

Białko:

Sól:

1318 kJ/316 kcal

6,4 g

0,7 g

69,2 g

23,6 g

30,2 g

10,3 g

0,01 g

 

Przepisy

Sposób przyrządzania:

Lody jogurtowo-agrestowe

 

1. Jogurt pozostawić na 4 godziny w lodówce. Można użyć słodzonego już jogurtu waniliowego lub zwykły jogurt naturalny po dosłodzeniu do smaku i dodaniu wanilii lub cukru waniliowego.

2. Agrest zalać na parę minut wrzątkiem, odcedzić, dodać 2 łyżki cukru i zmiksować idealnie blenderem na mus. Jeśli trudno jest miksować dodać 1-2 łyżki wrzątku i miksować dalej.

3. Wstawić mus z powrotem do zamrażarki.

4. Do jogurtu dodać skondensowane mleko i miksować przez minutę.

5. W osobnym naczyniu ubić śmietanę z cukrem pudrem, na końcu ubijania dodać sok z cytryny. (Nie powinna być idealnie sztywna, jeszcze będzie wielokrotnie miksowana podczas zamrażania lodów).

6. Wyciągnąć mus z zamrażarki, jeśli zrobił się z niego już sorbet- zmiksować, żeby miał rzadszą konsystencję.

7. Bitą śmietanę delikatnie ale dokładnie wymieszać z jogurtem i musem agrestowym.

8. Wstawić masę do zamrażalnika lub wlać do maszyny do robienia lodów.

9. Co godzina wyciągać lody i miksować mikserem, żeby były puszyste.

10. Lody po 3-4 godzinach powinny być już gotowe

 

 

 

 

 

za inspirację dziękujemy Martynie z Lubię Gary

 

 

1. Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie równe części i dokładnie wyklej wysmarowane wcześniej podłużne formy do tart. (Ważne, by nie powstały dziury. W innym przypadku budyń wycieknie).

2. Ciasto podpiecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu.

3. Jabłka umyj, osusz, podziel na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Ułóż równo na podpieczonych spodach.

4. W mleku rozpuść budyń oraz cukier. Równomiernie rozlej go na wyłożonych jabłkach.

5. Czekoladę pokrój na małe kawałki, rozsyp.

6. Tarty zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu.

7. Gotowe tarty odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie, ubij śmietanę z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i udekoruj nią górę ciasta.

8. Całość wykończ suszonym agrestem.

 

Suszony agrest zakupisz na stronie:

https://sklep.becla.pl/pl/agrest-suszony-100g.html

 

Smacznego !!!

 

 

 

 

za inspirację dziękujemy Martynie z Lubię Gary

 

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, mak i mąkę z wiesiołka, wymieszać. Drożdże rozpuścić w 100 ml mleka z 1 łyżeczką cukru , oprószyć mąką, odstawić na 10 minut. Ubić jajko i żółtko z pozostałym cukrem, dodać

do mąki. Gdy drożdże wyrosną, dodać wraz

z pozostałymi składnikami do miski z mąką. Dokładnie wyrobić ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta. W trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka (gdyby było potrzeba). Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około

2 godziny. Z wyrośniętego ciasta zrób wałek

i potnij go na kawałki. Uformuj placki.

Na środku, przy pomocy szklanki zrób wgłębienie, wypełnij je dżemem i posyp agrestem.

 

Dookoła nadzienia zrób nacięcia nożem.

Po dwa nacięcia skręć do siebie i połącz. Gotowe słoneczka za pomocą szpatułki przenieś na blaszkę wyłożoną papierem

do pieczenia. Przykryj ściereczką, żeby nie obeschły. Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Na koniec posyp bułeczki cukrem pudrem.

 

Suszony agrest zakupisz na stronie:

https://sklep.becla.pl/pl/agrest-suszony-100g.html

 

Smacznego !!!

suszone owoce agrestu 100%

Składniki:

Składniki :                                                   TARTA JABŁKOWA Z CZEKOLADĄ I AGRESTEM

Składniki :                                                   BUŁECZKO DROŹDŹOWE SŁONECZKA