PPHU "AWB" Alina Becla © 2018| Polityka prywatności
projekt i wykonanie Studio Projektowe PINKSZARK
Agrest suszony stanowi doskonały dodatek smakowy i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki na szklankę). Świetny także do pogryzania, ciast, musli, herbat.
Owoce agrestu mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają rozluźniająco. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu.
Sposób parzenia: owoce należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok.10 min.
Suszone owoce agrestu
Strona Główna | Produkty | Suszone Owoce | Suszony agrest
• agrest
• 1 szkl. jogurtu waniliowego 1/2 szkl. słodzonego skondensowanego mleka z puszki
• 1/2 szklanki słodzonego skondensowanego mleka z puszki
• 1 szkl. śmietanki kremówki
• sok z 1/2 cytryny
• 1-2 łyżki cukru pudru
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajo
1 łyżka cukru
szczypta soli
2. Nadzienie:
2 średniej wielkości jabłka
100g mlecznej czekolady
2 budynie waniliowe
1 łyżka cukru
200ml mleka
3. Dekoracja:
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
szczypta mąki ziemniaczanej
suszony agrest Becla
4. Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek
mąką pszenna 480g
1 łyżka mąki z wiesiołka
2 łyżki maku (można pominąć mak
i mąkę z wiesiołka, wtedy 500g mąki)
30g drożdży
cukier 60g
letnie mleko 170 - 200ml
1 jajko+ żółtko
roztopione masło 50 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
Dodatkowo do wypełnienia środka:
dżem marchewkowy z cytrusami
(lub inny według uznania)
suszony agrest Becla namoczony
w gorącej wodzie
Wartość odżywcza w 100 g:
Składniki:
Wartość energetyczna:
Tłuszcz:
W tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany:
W tym cukry:
Błonnik:
Białko:
Sól:
1318 kJ/316 kcal
6,4 g
0,7 g
69,2 g
23,6 g
30,2 g
10,3 g
0,01 g
Przepisy
Sposób przyrządzania:
Lody jogurtowo-agrestowe
1. Jogurt pozostawić na 4 godziny w lodówce. Można użyć słodzonego już jogurtu waniliowego lub zwykły jogurt naturalny po dosłodzeniu do smaku i dodaniu wanilii lub cukru waniliowego.
2. Agrest zalać na parę minut wrzątkiem, odcedzić, dodać 2 łyżki cukru i zmiksować idealnie blenderem na mus. Jeśli trudno jest miksować dodać 1-2 łyżki wrzątku i miksować dalej.
3. Wstawić mus z powrotem do zamrażarki.
4. Do jogurtu dodać skondensowane mleko i miksować przez minutę.
5. W osobnym naczyniu ubić śmietanę z cukrem pudrem, na końcu ubijania dodać sok z cytryny. (Nie powinna być idealnie sztywna, jeszcze będzie wielokrotnie miksowana podczas zamrażania lodów).
6. Wyciągnąć mus z zamrażarki, jeśli zrobił się z niego już sorbet- zmiksować, żeby miał rzadszą konsystencję.
7. Bitą śmietanę delikatnie ale dokładnie wymieszać z jogurtem i musem agrestowym.
8. Wstawić masę do zamrażalnika lub wlać do maszyny do robienia lodów.
9. Co godzina wyciągać lody i miksować mikserem, żeby były puszyste.
10. Lody po 3-4 godzinach powinny być już gotowe
za inspirację dziękujemy Martynie z Lubię Gary
1. Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie równe części i dokładnie wyklej wysmarowane wcześniej podłużne formy do tart. (Ważne, by nie powstały dziury. W innym przypadku budyń wycieknie).
2. Ciasto podpiecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu.
3. Jabłka umyj, osusz, podziel na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Ułóż równo na podpieczonych spodach.
4. W mleku rozpuść budyń oraz cukier. Równomiernie rozlej go na wyłożonych jabłkach.
5. Czekoladę pokrój na małe kawałki, rozsyp.
6. Tarty zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu.
7. Gotowe tarty odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie, ubij śmietanę z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i udekoruj nią górę ciasta.
8. Całość wykończ suszonym agrestem.
Suszony agrest zakupisz na stronie:
https://sklep.becla.pl/pl/agrest-suszony-100g.html
Smacznego !!!
za inspirację dziękujemy Martynie z Lubię Gary
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, mak i mąkę z wiesiołka, wymieszać. Drożdże rozpuścić w 100 ml mleka z 1 łyżeczką cukru , oprószyć mąką, odstawić na 10 minut. Ubić jajko i żółtko z pozostałym cukrem, dodać
do mąki. Gdy drożdże wyrosną, dodać wraz
z pozostałymi składnikami do miski z mąką. Dokładnie wyrobić ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta. W trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka (gdyby było potrzeba). Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około
2 godziny. Z wyrośniętego ciasta zrób wałek
i potnij go na kawałki. Uformuj placki.
Na środku, przy pomocy szklanki zrób wgłębienie, wypełnij je dżemem i posyp agrestem.
Dookoła nadzienia zrób nacięcia nożem.
Po dwa nacięcia skręć do siebie i połącz. Gotowe słoneczka za pomocą szpatułki przenieś na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia. Przykryj ściereczką, żeby nie obeschły. Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Na koniec posyp bułeczki cukrem pudrem.
Suszony agrest zakupisz na stronie:
https://sklep.becla.pl/pl/agrest-suszony-100g.html
Smacznego !!!
suszone owoce agrestu 100%
Składniki:
Składniki : TARTA JABŁKOWA Z CZEKOLADĄ I AGRESTEM
Składniki : BUŁECZKO DROŹDŹOWE SŁONECZKA