Owoce głogu działają bardzo korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Stosowany jest jako środek obniżający podwyższone ciśnienie krwi. Napar z suszonego głogu można stosować przy dolegliwościach reumatycznych.
Głóg jest znany od setek lat ludowej medycynie. Jest doskonałym źródłem witaminy A i C.
Najważniejszym jednak jego składnikiem są drogocenne bioflawonoidy, które w połączeniu z witaminą C wzmacniają układ krwionośny. Ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich, pomaga zwalczyć działanie wolnych rodników.
suszone owoce głogu 100%
Wartość energetyczna: 1119 kJ/270 kcal
Tłuszcz: 2,0 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,02 g
Węglowodany: 84,5 g
W tym cukry: 34,1 g
Błonnik: 5,0 g
Białko: 3,4 g
Sól: < 0,1 g
Suszone owoce głogu
Po napar z głogu powinny sięgnąć osoby cierpiące na nadciśnienie oraz arytmię i kołatanie serca, a także miażdżycę i chorobę wieńcową, za to nie powinni jej pić niskociśnieniowcy.
Przygotowanie naparu z głogu:
Czubatą łyżkę kwiatów głogu zalewamy szklanką zimnej wody i bardzo powoli ogrzewamy aż do wrzenia, po czym gotujemy 2-3 minuty, przelewamy do termosu i parzymy 10 minut. Następnie przecedzamy, dokładnie odciskając. Napar jest gotowy do picia.