Mieszanka stanowi bazę do zupy botwinowej, barszczu czerwonego, 100g suszu zastępuje około 1kg świeżych warzyw.
Burak to jarzyna będąca prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, nie tylko bulwy, ale i listki.
Buraki działają odkwaszająco na organizm, dlatego też są pomocne w walce ze zgagą.
natka i korzeń buraka ćwikłowego,
ogórek kiszony
Wartość energetyczna: 104,2 kJ/33 kcal
Tłuszcz: 0,2 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,02 g
Węglowodany: 6,0 g
W tym cukry: 1,0 g
Błonnik: 3,8 g
Białko: 2,6 g
Sól: 0,5 g
Suszona zupa botwinowa
Zupę botwinową polecamy wszystkim miłośnikom tradycyjnych i aromatycznych dań. Ta wyjątkowa zupa, przygotowywana z młodych liści buraka botwinki, ma niepowtarzalny smak i korzystne właściwości zdrowotne. Dzięki swojemu bogactwu witamin i minerałów, zupa botwinowa jest idealnym daniem dla osób dbających o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Jej delikatny i jednocześnie wyrazisty smak z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotuj zupę botwinową i ciesz się wyjątkowym smakiem i aromatem tego tradycyjnego dania.
Przygotowanie zupy botwinowej:
Zalecamy 2-3 łyżki stołowe suszu zalać około 1 litrem zimnej wody, gotować 15-20 min. Przyprawić do smaku. Można zabielić śmietaną lub jogurtem.